Turecko 2009
V červenci 2009 jsme byli na rodinné dovolené na jižním pobřeží Turecka. Asi 60 km východně od letiště, které se nachází ve městě Antalya se rozkládá malebné, turisty velmi vyhledávané antické městečko SIDE. Jméno samo vzniklo od jména "granátové jablko", které je zde hojně pěstováno. Osada SIDE vznikla v 7 století před Kristem a byla známá především trhy s otroky , které se zde konaly. V bezprostřední blízkosti města se táhnou rozsáhlé pomerančové, citrusové a grapefruitové háje i bavlníkové plantáže. Místo je atraktivní zejména tím, že vedle nádherných nekonečných pískových pláží jsou zde ruiny antických památek. Vévodí jim nádherné divadlo, které kdysi pojalo 20 000 diváku. Zatímco prostor pro diváky je dobře zachován, jevište je v troskách. Sloužilo totiž jako zdroj stavebního materiálu, když se město rozrůstalo. Za divadlem je agora, původně obklopená ze všech čtyř stran sloupovými kolonádami. Uprostřed stával malýřímský chrámek. U přístavu můžeme vidět Apollonův a Athénin chrám, dále pak části městských hradeb a zbytky aqaduktu.
Turecká kuchyně
Turecká kuchyně se vyznačuje pestrostí chutí a maso je v turecké kuchyni pouze doplňkem, nikoliv hlavním chodem. Turci nejí vepřové maso, proto se upravuje převážně kuřecí, jehněčí a skopové maso, které se krájí na kousky a vaří se zeleninou, případně griluje. Rybí maso patří v Turecku mezi dražší, proto bývá podáváno spíše pri slavnostnějších příležitostech. Nezbytnou součástí večeře jsou i přílohy, např. rýže tzv. pilav , hranolky a bílý chléb, ze kterého Turci odlamují kousky a přikusují je ke každému jídlu. Základem všech hostin je zelenina, oblíbené jsou ruzné zelené natě, pórek a samozřejmě mladé jarní cibulky. Nejdůležitejší součástí Turecké kuchyně je baklažán. Zvláštním druhem chleba je tzv. pide, což je chlebová placka, v restauraci zpravidla podávaná s mletým masem a kořením nebo sýrem, tzv. lahmacun. Jako dezert po jídle je nabízen med, ruzné sladké zákusky, baklava - listové těsto s medem a ořechy, halva, zmrzlina a ovoce.